De huisbatterij wordt een onlosmakelijk deel van de energie oplossing. De saldering gaat eraf echter de panelen leveren teveel Kwh op en dan met name in de zomer. Momenteel wordt dit nog 100% gesaldeerd dus krijg je er net zoveel voor terug als je ervoor betaal maar dat gaat dus wezenlijk veranderen naar 80% van de energieprijs (dus zonder de transportvergoeding etc). Daarnaast wordt deze regeling 2-jaarlijks herzien, dus 3x raden hoe dit er straks uitgaat zien.
De congestie is hier het vraagstuk wat opgelost moet worden. Indien de zon schijnt wordt er weinig stroom verbruikt dus er is overschot (congestie) en dat kost geld. Bijkomend voordeel is dat de stroom dan extreem goedkoop zal zijn of zelfs een negatieve prijs laat zien als je een dynamisch uurtarief contract hebt.
De batterijen zijn best wel prijzig en ik ben nog aan het studeren op hoeveel KW-opslag ik nodig heb. De batterijen zijn in diverse vermogens verkrijgbaar en 10Kwh en is voor een gemiddeld verbruik voldoende.
Belangrijk is dat je voor een LiFePO4 (kortweg LFP) batterij kiest. Lithium Ijzer Fosfaat. Deze batterijen zijn veiliger (geen gevaar voor brand) en kunnen volledig worden ontladen in tegenstelling tot de NCA/NCE technologie waar ook veel Kobalt inzit
Wil je echt alles weten van de verschillen tussen deze batterijen? Lees dan eens dit artikel
Update: Per 1 september 2023 is de huisbatterij in gebruik genomen, lees hier het artikel