De omvormer is een belangrijke schakel in je energievoorziening vanuit je zonnepanelen. Het zorgt ervoor dat de spanning wordt omgezet van DC (gelijkstroom) naar AC (wisselstroom) en als je wilt terugleveren uit de batterij het omgekeerde. Dat noemen ze een ‘Hybride omvormer’. Ervan uitgaande dat je meterkast naar 3-fasen wordt omgebouwd is het zeer verstandig om ook een 3-fase omvormer aan te schaffen.

Waarom een 3-fase omvormer

Als je een 3-fase netwerk aansluiting in je meterkast hebt dan ’tap’ je stroom af via 3 kabels. Als je een 1-fase omvormer zou hebben dan is deze omvormer aangesloten op 1 van die 3-fasen en zal ook terugleveren op 1 van die 3 fasen. Ik noem ze voor het gemak even fase A, fase B en fase C

Dus als de wasmachine aangesloten is op fase A en je omvormer op fase B dan zal je wasmachine verbruik stroom afnemen van het net en je omvormer levert dan (bij zonnig weer) stroom terug via fase B. Bij saldering niet zo’n issue maar als dit wordt afgebouwd ontstaat er een ongewenste situatie dat je je eigen zonnestroom dus niet gebruik voor eigen direct gebruik. En dat is vast niet je bedoeling geweest.

Dus ook als je nog geen batterij wilt plaatsten is het raadzaam voor een hybride 3-fase omvormer te kiezen