Eind augustus 2023 is mijn huisbatterij, de Alphaess Smile bat 8.2PH-P geïnstalleerd en opgeleverd door DAEN Energy. Een puik stukje werk is er opgeleverd en ben benieuwd naar de data.

Het systeem bestaat uit een Inverter (Omvormer) waar je ook nog een PV set aan panelen op kunt aansluiten. Die ga ik op termijn uiteraard benutten met een uitbreiding van PV-panelen, maar daarover later meer.

Deze Inverter kan 6 batterijen van 8,2kWh aan, dus in totaal 49,2 kWh.

Ik heb momenteel 2 batterijen laten aansluiten dus 16,4 kWh, om te beginnen zeg maar en de volgende batterijen zijn dan ook verhoudingsgewijs een stuk goedkoper aangezien de hele installatie al gedaan is en daar op voorbereid.

Het systeem dient ook als noodstroomvoorziening en de technici van DAEN hebben daarvoor een aansluiting gemaakt op de meterkast op een groep waar de meeste verlichting en koelkast op staat. Het systeem neemt in een paar milli-seconden de stroomvoorziening over. Deze aansluiting is uiteraard voorzien van een extra noodstop in de meterkast in geval van calamiteiten kan de stroom vanuit de batterij gestopt worden. Wel zo veilig (en uiteraard verplicht)