Electriciteitsleverancier van de Bron is er in September 2023 al mee begonnen: Betalen voor het terugleveren van stroom tijdens zonnige dagen.

Is dat eigenlijk logisch? Het antwoord is JA en NEE tegelijk!

Waarom NEE?

Dat het netwerk (het grid) niet berekend is op massaal terugleveren van de stroom die door de zonnedaken wordt teruggeleverd is duidelijk. Deze congestie van pieken en dalen op het netwerk vraagt uitbreiding en de elektrische auto’s in de wijken vraagt ook om dikker kabels. Het netwerk uitbreiden kost veel geld (er wordt gesproken over miljarden) maar deze kosten komen terug in het vaste tarief van de netwerkbeheerder die via de rekening van van de Bron aan u wordt gepresteerd.

Deze netwerkverzwaring kan dus geen reden zijn waarom van de Bron een vaste terugleververgoeding op uw rekening zet. Deze terugleververgoeding wordt NIET aan uw netwerkbeheerder afgedragen voor uitbreiding van het netwerk

Waarom JA?

In uw contract staat een vaste terugleververgoeding terwijl de energieprijs op het moment dat er veel zon schijnt massaal wordt teruggeleverd, en dus minder kost. Met andere woorden: Het (kan) van de Bron veel geld kosten (terwijl van de Bron ook per uur inkoopt op de lang termijn markt).

In 2021 en 2022 gingen de electriciteitsprijzen ski high de lucht in en ook op dat moment moest van de Bron haar inkopen doen voor de langere termijn (vastklikken noemen ze dat). Waarschijnlijk ligt nu een groot verschil kijkende naar de spotmarket en dat proberen ze nu via ‘Onbalans’ en “Profileringskosten’ verhaaltjes aan u te verkopen.

Foto is van de website van van de Bron geleend