De zonnepanelen met een jaarlijkse opbrengst van 2.100KwH worden mogelijjk vervangen door nieuwe panelen met een hogere opbrengst. De 8 huidige panelen liggen alweer ruim 10 jaar op mijn dak en nu ik ‘van het gas’ af ben is mijn stroomverbruik door de full electric Warmtepomp uiteraard toegenomen.

Onderstaande grafiek laat zien wat cumulatief de teruglevering was van de panelen aan het net in 2022 (blauwe lijn). Het eigen directe stroomverbruik is hier reeds vanaf. In 2022 is er 1.570KwH teruggeleverd, dus ongeveer 530KwH (slechts 25%) heb ik direct verbruikt.

Aangezien alles wat teruggeleverd wordt nu nog wordt gesaldeerd is dit geen probleem maar na 2024 wordt het salderen afgebouwd dus is het zaak om zoveel mogelijk eigen groene PV-stroom te gebruiken. Dit kan (oa) door gebruik te gaan maken van de huisbatterij

Het effect van het extra energieverbruik door de Warmtepomp (start 1 januari 2023) is hier duidelijk zichtbaar (oranje lijn) hetgeen mijn teruglevering aan het net zal reduceren. Richting de zomer is de panelenopbrengst een stuk hoger, dus ik verwacht van 25% in 2022 (ruim 500 kWh) naar 40% (860 kWh) eigen direct gebruik in 2023 te kunnen stijgen.

Ik heb de verwachte stroomteruglevering in 2023 middels de groene lijn in de grafiek gezet (hetgeen dus een goede ontwikkeling is want het salderen houdt immers een keer op) waarbij de verwachting is dat zomers het verbruik tegen 2022-lijn aan zal liggen aangezien de warmtepomp nauwelijks in actie zal komen aangezien ik ook een zonneboiler heb voor het tapwater.

Om het restant van 60% aan PV-stroom (of zoveel als mogelijk) te gebruiken kun je bijvoorbeeld de vaatwasser aanzetten op zonnige dagen maar zal je ook aan de batterijen ‘moeten’. Want PV-stroom direct terugleveren levert straks niets meer op (of je gaat zelfs betalen) en die stroom heb je later op de dag weer nodig.

Bovenstaande maakt ook duidelijk (ik wek momenteel 35% van mijn totale energiebehoefte zelf op middels de panelen) dat je een behoorlijke uitdaging hebt als je 5- of 6k Wattpiek op je dak hebt liggen in relatie met wegvallen van salderen en straks het piekbelastingsvraagstuk. Onze zuiderburen zijn daar al wat verder mee, lees er hier meer over