Begin 2022 de knoop doorgehakt en een Warmtepomp (Wp) besteld bij mijn installateur, de levertijd was onbekend gezien de enorme run op warmtepompen. De gasprijs schoot immer naar ongekende hoogtes.

Van het gas af was mijn doelstelling en de Wp is uiteindelijk 5 december 2022 geplaatst. Een maand later werd mijn gasmeter verwijderd door de netwerkbeheerder Liander, inclusief de aansluiting tot aan de hoofdgasleiding in de straat.

Groene elektriciteit is een eenvoudiger doel. Groene stroom kun je immers gewoon afnemen van je leverancier maar het is handig om wel eerst even te checken of je elektriciteit wel echt groen is.

Maar wat is dan echte groene stroom?

Dat is stroom geproduceerd met behulp van natuurlijke energiebronnen zoals wind, water en zon. Natuurlijk geproduceerd in Nederland want wat je vaak ziet is dat leveranciers al snel roepen dat het ‘groene’ stroom is, echter worden er dan certificaten ingekocht in het buitenland. Die stroom komt niet eens naar Nederland dus je koopt een certificaat, een stukje papier.

Een mooi voorbeeld zijn de Noorse elektriciteitscentrales die al jaren 100% op waterkracht draaien en deze stroom lokaal leveren aan de inwoners van Noorwegen. Leveranciers in Nederland kopen echter de groencertificaten op en verkopen dit aan jou. En jij maar denken dat je goed bezig bent……. (en de Noren? die lachen zich rot)

Check of jouw leverancier voldoet aan echte groene (Hollandse) stroom. Lees er meer over op de website van Milieucentraal.nl of check direct je leverancier op de Groene stroom Checker

De huisbatterij is in september 2023 in gebruikgenomen en dat betekent veel nieuwe inzichten en data. Veel uit te zoeken en te ontdekken natuurlijk.