Wat bedoel ik nu precies met “Eigen verbruik naar 85%”

Heel simpel uitgelegd wil ik ernaar streven om gemiddeld 85% van de energie die mijn zonnepanelen oplevert zelf te gaan verbruiken. Groener kan niet! Dat kan direct verbruik zijn of uitgesteld door de huisbatterij.

Dit lijkt eenvoudig maar is het allerminst omdat zomers de panelenopbrengst veel hoger ligt en het energieverbruik gemiddeld een stuk lager

Onderstaand grafiek laat mijn overall planning zien en de actuele status bij 2.100 kWh aan jaaropbrengst

The diagram with ID 1 not exists.

Het effect van het extra energieverbruik door de Warmtepomp (start 1 januari 2023) is hier duidelijk zichtbaar (oranje lijn) hetgeen mijn teruglevering aan het net zal reduceren. Maar ook de huisbatterij die in september 2023 in gebruik is genomen zorgt ervoor dat de infeed (terugleveren) naar het net, een halt is toegeroepen. Richting de zomer is de panelenopbrengst wel een stuk hoger. Ik verwacht van 25% in 2022 (ruim 500 kWh) naar 50% (1.000 kWh) eigen direct gebruik in 2023 te kunnen stijgen.

Ik heb de verwachte stroomteruglevering in 2023 middels de groene lijn in de grafiek gezet (hetgeen dus een goede ontwikkeling is want het salderen houdt immers een keer op) waarbij de verwachting is dat zomers het verbruik tegen 2022-lijn aan zal liggen aangezien de warmtepomp nauwelijks in actie zal komen aangezien ik ook een zonneboiler heb voor het tapwater.

Om het restant aan PV-stroom (of zoveel als mogelijk) te gebruiken kun je bijvoorbeeld de vaatwasser aanzetten op zonnige dagen maar zal je ook aan de batterijen ‘moeten’. Want PV-stroom direct terugleveren levert straks niets meer op (of je gaat zelfs betalen) en die stroom heb je later op de dag weer nodig. 

2024

Begin 2024 hoop ik extra zonnepanelen op mijn solarterras in gebruik te kunnen nemen. Ik mik op 3.700 Wattpiek erbij te kunnen pluggen hetgeen een nieuwe impuls geeft aan mijn huidige statistieken. De grafiek hierboven zal er voor 2024 dus compleet anders uitgaan zien.Feit is wel dat ik meer en meer zelfvoorzienend wordt (hoewel dat geen doel is op zich) in mijn energievraagstuk.

Bovenstaande maakt ook duidelijk (ik wek momenteel max. 30% van mijn totale energiebehoefte zelf op middels de panelen) dat je een behoorlijke uitdaging hebt als je 5 of 6k Wattpiek op je dak hebt liggen in relatie met wegvallen van salderen en straks het piekbelastingsvraagstuk. Onze zuiderburen zijn daar al wat verder mee, lees er hier meer over