‘Energie Kosten Neutraal (EKN)’, dat behoeft enige toelichting denk ik.

We kennen al de termen ‘Energie neutraal huis’ of ‘Nul op de meter’, maar beide bedoel ik niet, ik voeg hier dus een nieuwe term aan toe.

Met EKN bedoel ik dat ik minimaal zoveel wil verdienen aan de opbrengst/verkoop van mijn zonnepanelenstroom of door trading met mijn batterij, dan de investeringen aan panelen, batterij en Warmtepomp me gekost heeft. En daarbovenop komen mijn energiekosten die ik dus op jaarbasis wil terugverdienen.

Deze investeringen aan installaties kosten uiteraard geld en dat neem ik allemaal mee in mijn business case om uiteindelijk geen kosten aan mijn energieverbruik te hebben, nada, niks = kosten neutraal dus.

De accu van een elektrische auto gaat hier in de toekomst ook een rol in spelen en ga ik ook op termijn mijn lader vervangen door een die op zonnepanelenstroom laad of op negatieve/lage prijzen van stroom. Ik wil dus ook gaan traden met mijn auto accu of mijn auto accu gebruiken voor huisverbruik. Vehicle to Grid (V2G) technologie dus.

Het huisverbruik aan stroom moet ook slimmer worden. Wassen en drogen als het stroomtarief op zijn laagst is maar ook de warmtepomp haar warmte laten opslaan bij lage stroomtarieven. Er is nog veel te doen om dit te bereiken. Automatisering en smart charging technologie gaat hier absoluut en rol in spelen.

Dynamische stroomtarieven (tarief per uur) is hierbij een belangrijk stuurmiddel. Dat bovenstaande nog allemaal in de kinderschoenen staat blijkt wel uit het feit dat slechts 3% van de stroomcontracten dynamisch is terwijl ik durf te stellen dat dit nog voornamelijk is ingegeven door de toenmalige hoge energiekosten dat consumenten zijn overgestapt naar een dynamisch tarief. De energieprijzen gingen na de enorme piek midden 2022 alleen maar naar beneden en dan zie je met een dynamisch tarief immers direct het effect. Als prijzen weer stijgen zul je zien dan consumenten weer voor ‘vastigheid’ zullen gaan en dus een vast jaarcontract zullen nemen

Ik heb mij tot doel gesteld om Energie Kosten Neutraal, uiterlijk in 2027 te verwezenlijken.

Ik zal hier uiteraard voortdurend over berichten